Translate

marți, 25 octombrie 2011

Trusa electronistului (incepator) - partea I

Inainte de a incepe orice proiect, exista mai multe materiale necesare. De cele mai multe ori, ne dam seama ca ne lipseste ceva abia cand avem nevoie, uneori prea tarziu (si tot timpul in mijlocul proiectului). Deci, ce vom folosi cel mai mult in proiecte?
  • Breadboard/Stripboard/PCB
  • Letcon
  • Fludor +(eventual) pasta decapanta
  • Fire de legatura
1.Breadboard - Placa perforata - Printed Circuit Board

(+) si (-) sunt bornele de tensiune; a-j randuri; 1-30 coloane
 Breadboard(solderless breadboard) este o placa pe care se pot pune elemente de circuit. Aceasta placa se foloseste in fazele incipiente ale proiectelor, pentru teste. Pe aceasta nu se lipeste nimic ceea ce permite modificarea facila a circuitului sau remedierea erorilor. In imaginea alaturata, este un breadboard: pentru o alimentare usoara de obicei se alimenteaza cele 2 perechi de randuri + si -. Se poate observa o linie care imparte toate coloanele in doua parti. Cele cinci puncte(pozitionate simetric fata de linia mediana) care formeaza coloana sunt conectate intre ele; astfel A1=B1=C1=D1=E1, dar sunt diferite de F1=G1=H1=I1=J1. Punctele de pe liniile de tensiune sunt conectate toate conform liniilor albastra si rosie.
Perfboard - placa perforata

Dupa realizarea si testarea proiectului pe breadboard, se poate trece la lipirea definitiva a acestuia. Pentru aceasta etapa, vom folosi o palca perforata sau un PCB. Placa peforata, in imagine, are doua fete: elementele se introduc prin partea fara cerculete de cupru si se lipesc pe partea cu cerculete de cupru(stiu ca este evident, dar am vazut si oameni care nu s-au prins :) ). Legaturile se fac fie prin fire care leaga punctele, fie unind punctele care trebuie conectate cu fludor in momentul lipirii. Metoda este buna pentru proiecte mici si cu conexiuni relativ putine si pentru invatare.

PCB
O alta metoda mult mai des intalnita este PCB-ul. Aceasta este o suprafata placata cu cupru pe care se deseneaza legaturile dintre elementele de circuit, dupa care cuprul in exces este indepartat, ramanand doar legaturile necesare. Despre PCB-uri voi mai vorbi, mai ales despre cum le putem folosi acasa(nu pcb profesional).


2.Letcon sau pistol de lipit (ca o opinie strict personala prefer letconul)
Letcon

Pentru circuite electronice puterea optima este de 30W. Eu prefer sa lucrez cu un letcon; pistolul de lipit are un varf cam mare si, de obicei, putere mare. Majoritatea componentelor electronice sunt sensibile la temperaturi mari; astfel folosirea unor aparate de lipit de putere mare(60 - 100W, chiar si letcon) creeaza riscul arderii piesei respective si distrugerea ei(proprie experienta). In imagine este un letcon cu varf subtire; ceva asemanator este mai mult decat suficient pentru invatare(20-30Ron, nu mai mult).

3. Fludor si pasta decapanta


In electronica, fludorul trebuie sa fie subtire pentru a oferi precizie. Daca acesta este gros poate uni puncte care nu trebuie unite ceea ce poate compromite circuitul sau chiar arde unele componente. Pasta decapanta are rolul de "pregati" suprafata la care trebuie sa adere fludorul.

4. Firele de legatura

Cel mai des vor fi folosite pe breadboard. Exista pe piata fire create cu acest scop care au conectori la capete. Desigur, se pot folosi orice fire. Ideal ar fi sa fie fire monolitate pentru a face contact cand este introdus in breadboard. Pe placa perforata nu conteaza tipul de fire, deoarece acestea fiind lipite sigur fac contact cum trebuie. In imagine un exemplu de fire de legatura; relativ ieftine si care isi fac treaba. Ofera o bogata paleta de culori ceea ce face posibila diferentierea usoara a diferitelor fire din schema electrica.Stiu ca partea asta cu pregatirea este foarte plictisitoare, dar ca incepator stiu ce probleme am intalnit si eu la randul meu, asa ca posturile vor deveni din ce in ce mai interesante odata cu trecerea timpului
Va urma partea a II a......

Un comentariu: