Translate

duminică, 4 noiembrie 2012

Arduino Brick Handmade

Am ajuns la concluzia ca pentru a obtine cele mai bune rezultate in proiectelele nostre, avem nevoie de componente care fac contact foarte bine; ceea ce am observat ca pe breadboard nu se intampla. Contactul ferm si usurinta in utilizare sunt doua dintre avantajele brickurilor. Chiar daca lucram pe breadboard, un brick se comporta mai bine decat senzorul simplu.
Acest post isi propune sa arate pas cu pas construirea unui brick ce are la baza un senzor de temperatura LM35. Inainte de orice trebuie sa cautam un datasheet pentru acest integrat. Un datasheet il putem accesa aici . In datasheet observam ca acest senzor are mai multe moduri de operare: masurare temperatura 0-150 grade Celsius, -55-150 grade Celsius sau temperatura in grade Farenheit. Pe brick se pot realiza circuite individuale pentru fiecare mod de operare; modul de operare fiind dat de pinii folositi. Pentru a simplifica lucrurile, brick-ul nostru va implementa modul de baza; in care integratul este alimentat la 5V si acesta scoate pe iesire 10mV pt fiecare grad Celsius.
Pasii de urmat:
  1. Decuparea placii pe care vom desena circuitul la dimensiunea dorita
  2. Planificarea pozitiei pieselor si marcarea locurilor de conxiune
  3. Gaurirea placii in punctele de conexiune
  4. Finisarea gaurilor si degresarea cu alcool izopropilic a placutei
  5. Trasarea folosind un marker permanent(negru si albastru sigur merge, rosu nu am incercat) a conexiunilor avand grija deosebita sa nu atingem cu mana placuta. Este bine liniile sa fie trasate de mai multe ori(2 sau 3) pentru a asigura un contact bun.
  6. Scufundarea placutei in clorura ferica (se gaseste la magazin ~5 lei) - durata acestui pas nu este standard, esentialul este ca tot cuprul care nu ne este necesar sa se dizolve. Clorura ferica trebuie pusa intr-un recipient din material plastic, deoarece ataca metalul. Ideal ar fi sa fie evitat contactul direct cu aceasta substanta prin utilizarea manusilor sau lipind placuta cu bada izolatoare pe partea care nu ne intereseaza(daca are doar o fata cu cupru) sau folosind pensete din material plastic. Dupa realizarea PCB-ului, clorura ferica poate fi refolosita.
  7. Recuperarea placutei din solutia de clorura ferica, curatarea markerului (eu am folosit acetona) si verificarea circuitelor obtinute folosind multimetrul. In cazul unor scurtcircuite se remediaza erorile folosind un cutter (se taie pur si simplu suprafata de cupru sa nu mai faca contact).
Pasii 1, 2, 3, 4, 5, 6
Ei bine, dupa ce am urmat pasii de mai sus, am obtinut un PCB pentru brick-ul nostru. Nu a mai ramas decat sa lipim senzorul si pinii de conexiune si avem un Brick Handmade :).