Translate

joi, 3 noiembrie 2011

Sunt Arduino. Hai sa ne cunoastem mai bine!

Consecinta prezentarii optiunilor de Arduino, cel putin pentru inceput, deoarece exista variante mai complexe, gen Arduino Mega 2560 sau variante miniaturale Arduino Mini,consecinta fireasca este intrarea in posesie a uneia. Acest post isi propune sa prezinte ce gasim pe o placa Arduino si ce ne mai trebuie pentru a trece la "primul meu proiect".
Board-ul Arduino Duemilanove

 In imagine se poate observa controllerul Arduino. In partea de sus sunt cei 14 pini digital I/O configurabili. Acestia vor fi configurati in timpul programarii. Exista niste pini mai speciali, cum ar fi pin-ul 13; acesta are un LED instalat din fabrica, marcat prin "L".
In partea stanga, este interfata USB prin care se programeaza si se alimenteaza controllerul. Conectorul negru este de alimentare; acesta se poate folosi dupa programare, pentru a folosi circuitul realizat. Se alimenteaza  cu o tensiune de maxim 12V; exista conector pentru aceasta mufa cu suport de baterie de 9V, sau cu array de 4 baterii normale sau chiar catre USB (care nu permite si programare).
In partea de jos, exista 6 pini denumiti "Analog in"; acestia sunt pini de intrate; multi senzori fiind conectati la acestia. Senzorii analogici (de obicei bazati pe voltaj) se conecteaza si iesirea din senzori este procesata si transformata in valori accesibile omului. Langa porturile Analog In, se alfa porturile "Power". Aceste porturi pot asigura alimentarea diferitelor componente. Acestea au valori de 5V si 3.3V; aceasta tensiune se obtine conectand borna negativa la orice pin notat GND (borna negativa).
Butonul push de pe placa este butonul "Reset"; acesta restarteaza practic controllerul. Aceasta restartare provoaca reincarcarea programului in memorie si poate remedia anumite erori aparute.
Pe placa mai exista inca trei LED-uri, munite "RX", "TX" si "PWR". Ultimul este evident un bec ce arata ca Arduino este alimentat cu energie electrica. Celelalte doua, se aprind cand exista transfer de date catre calculator; r - received si t - transmitted.
Un alt element necesar este un programel Arduino 0022 disponibil gratuit aici. Acest program va fi interfata dintre utilizator si Arduino. Elementele de baza ale programelului vor fi explicate in postul urmator cand va fi realizat si "Primul Proiect".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu