Translate

luni, 14 noiembrie 2011

Arduino Shield

Este o perioada aglomerata asa ca astazi voi trata un subiect mai putin comun; voi vorbi despre shielduri. Acestea pot fi de multe feluri si cu diferite functii. Un shield este o placuta care se introduce in toti pinii controllerului Arduino. Acesta utilizeaza o parte din pini pentru a-si atinge scopul propriu; restul sunt pur si simplu mutati pe noua placuta.

1.Sensor Shield
Arduino Sensor Shield
Acest Shield nu este mare lucru. La el se pot conecta diferiti senzori printr-un cablu cu 3 fire. De fapt, Shield-ul reuneste trei pini - alimentare 2 pini si semnal un pin. Toate mufele pe care le gasim sunt, de fapt cate un port de pe Arduino-ul original. Un Sensor Shield are si un port de comunicatii, pe care se pot folosi comunicatii I2C - pentru un ecran LCD sau un senzor de temperatura digital.
Intrucat acesta se pune peste controllerul Arduino, nu mai avem acces la ledurile sau switchurile de pe controller; asadar pe orice shield gasim si butonul reset si cel putin ledul power.
Arduino Sensor Shield a aparut in mai multe variante, de obicei create pentru diferite scopuri (senzori I2C, servomotoare sau senzori analogici).

2.Ethernet Shield

Arduino Ethernet Shield
Acest shield este inca un mister si pentru mine, asadar pana cand voi lucra cu el il voi mentiona ca fapt divers (sa stim de existenta lui). Acesta permite unui Arduino sa acceseze o retea locala. Are un port de retea cu 8 fire, RJ-45 care se poate conecta la un router. Acesta exista sub multe forme cu diferite facilitati. Exista Ethernet Shield care poate alimenta un Arduino. Spre exemplu, folosind un astfel de shield, se poate crea o conexine catre un site care ofera informatii despre vreme si se pot afiza prognozele pe un ecran. Dupa cum se poate vedea in poza, acest ethernet shield are si un cititor de carduri microSD.

3.Prototyping Shield
Prototyping Shield
Acest shield se utilizeaza pentru ca ofera un acces foarte facil la un breadboard. Desi se poate pune breadboardul langa arduino, folosind acest shield, mutarea proiectelor se poate face mai usor. Cred ca stim cu totii cand aveam un proiect pe breadboard si arduino-ul langa si am vrut sa mergem sa-l aratam si in timpul transportului a iesit fie si un singur fir si s-a dus naiba totul.










Shieldurile enumerate mai sus sunt cele mai folosite si ,exceptand ethernet shield, cele mai simple. Trebuie sa mai mentionam existenta unor shielduri complicate, cum ar fi GSM shield sau X-Bee Shield sau LCD shield. Probabil va intrebati care este rolul acestui post; ideea a fost de a explica putin conceptul de Arduino Shield, deoarece urmatorul proiect este un mic upgrade la semaforul prezentat in postul anterior; proiect pe care il voi prezenta sub forma unui shield.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu